Uniunea Europeana vrea sa introduca un standard international de cabluri pentru toate gadgeturile existente pe piata. Astfel, Apple ar putea fi obligata in curand sa renunte la cablul Lightning folosit pe toate dispozitivele sale si sa adopte clasicul cablu USB-C, care se regaseste acum pe alte telefoane. Prin aceasta masura, Uniunea Europeana vrea sa reduca poluarea generata de aruncarea acestor cabluri produse de Apple, care nu pot fi folosite si pe dispozitivele altor producatori.

Pana cand noua legislatie va intra in vigoare, fanii produselor Apple vor folosi in continuare celebrele cabluri Lightning, inovatie a producatorului american, care sunt compatibile numai cu produsele sale. Acest tip de cablu a fost introdus in anul 2012, odata cu lansarea modelului iPhone 5, iar de atunci este folosit pentru toate modelele de iPhone, iPad si iPod.

Din pacate, spre deosebire de alte cabluri, cum sunt cele USB, cablurile Lightning sunt mai sensibile si tind sa se strice mai repede, chiar daca sunt folosite in conditii normale. In plus, costa mai mult ca un cablu obisnuit si se gasesc destul de greu, iar daca vrei un cablu de calitate, original, trebuie sa-l cumperi numai de la un furnizor autorizat Apple. Daca si tu ai nevoie de un cablu de acest fel, iti aratam care sunt criteriile de care trebuie sa tii cont ca sa fii sigur ca alegi produsul potrivit.

Cum alegi un cablu Lightning de calitate

Primul aspect de care trebuie sa tii cont este calitatea, iar aceasta va fi garantata numai daca vei cumpara un cablu Lightning produs de Apple sau unul care este certificat MFi (adica Made For iPhone). Cablurile care au certificare MFi sunt realizate in cadrul unui program dezvoltat sub licenta Apple, iar produsele au un logo specific.

Poti verifica pe site-ul oficial Apple daca produsul pe care vrei sa-l cumperi are cu adevarat certificare MFi. Trebuie doar sa completezi in caseta speciala numarul modelului si sa vezi daca acesta se regaseste pe site-ul producatorului. In acest fel, poti fii sigur ca ai cumparat un produs garantat de Apple, care este de calitate si va rezista in timp.

Ce tip de incarcare doresti

Pentru o incarcare standard, la viteza normala, ai nevoie de un cablu USB-A to Lightning, care este furnizat in cutia produsului iPhone, iPad sau iPod cumparat. Cu ajutorul unui incarcator obisnuit, oferit gratuit in pachet, acest cablu va oferi o viteza de incarcare de cel mult 12W (5V/2.4A).

Daca iti doresti insa o incarcare mai rapida, de 18W, ideala pentru modelele mai noi de iPhone (de la iPhone 8 in sus), atunci vei avea nevoie de un cablu USB-C to  Lightning si de un incarcator USB-C PD. In acest fel, telefonul tau se va incarca in doar jumatate de ora de la 0 la 50%, chiar daca il folosesti in timp ce se incarca. Prin urmare, este o diferenta importanta, de care merita sa tii cont atunci cand vrei sa cumperi un cablu. Trebuie sa stii ca acest cablu special si incarcatorul rapid sunt accesorii care trebuie achizitionate separat, pentru ca nu sunt oferite gratuit in pachetul unui iPhone.

Tipuri speciale de cabluri Lightning

Dupa cum mentionam in paragraful anterior, exista cabluri USB-C to Lightning (pentru incarcare rapida) si USB-A to Lightning, dar pe piata vei gasi si alte tipuri speciale de cabluri:

  • cabluri Lightning cu adaptoare integrate, utile pentru transferul de date spre alte dispozitive care nu sunt produse de Apple
  • cabluri Lightning de lungimi diferite, in functie de necesitati
  • cabluri Lightning de diferite culori
  • cabluri Lightning ranforsate cu materiale speciale, flexibile, pentru o rezistenta mai mare (materialul poate fi metal, textil, nylon sau kevlar).

Desigur, toate aceste cabluri speciale au un cost mai mare fata de produsele standard, insa, in functie de necesitatile tale, vei decide daca merita sa faci investitia. Un cablu Lightning care ramane in cea mai buna stare ani de zile si nu trebuie schimbat te poate ajuta sa faci mai multa economie decat unul care va trebui inlocuit dupa doar cateva luni. In final, vei cheltui mai multi bani daca alegi produse ieftine.

Acestea sunt cele mai importante aspecte de care sa tii cont atunci cand vrei sa-ti cumperi un nou cablu Lightning. Nu te grabi sa alegi un produs ieftin, la promotie, ci analizeaza cu atentie care sunt nevoile tale si vezi ce tip de cablu ti se potriveste mai bine si care ar fi cea mai buna investitie pe termen lung.