Conform statisticilor din 2022, Android este cel mai popular sistem de operare din lume, la nivelul dispozitivelor mobile. Datele au aratat ca sistemul de operare produs de Google este utilizat de nu mai putin de 72% dintre dispozitivele mobile folosite la nivel global, in vreme ce iOS, de la Apple, este prezent pe doar 27% dintre acestea. Exista cateva motive solide care transforma Android in cel mai popular sistem de operare la nivel global. 

In primul rand, acesta este un sistem care poate fi rulat de foarte multe tipuri de device-uri, comparativ cu iOS, care functioneaza doar pe dispozitivele produse de Apple. Sistemul Android este folosit inclusiv pe foarte multe dintre terminalele Samsung, pentru ca producatorul sud-corean a dezvoltat o versiune proprie a sistemului. Un alt motiv pentru popularitatea Android este reprezentat de interesul Google pentru imbunatatirea constanta a sistemului.

Drept dovada, exista o multime de versiuni de Android aparute de-a lungul timpului, iar fiecare a adus modificari semnificative. Acestea au putut fi observate atat la nivel grafic, cat si prin prisma rapiditatii si preciziei sistemului, care au fost imbunatatite de la versiune la versiune. Cu ajutorul informatiilor din acest articol, vei putea afla ce propune versiunea de Android aparuta initial, care este ultima versiune de Android, dar si cum poti face un update de soft pe dispozitivul tau!

 

Cuprins:

        1.Versiuni Android. Informatii generale si istoricul complet al versiunilor de Android

        2.Versiunea Android de pe dispozitivul tau. Cum afli care este si cum faci update?

1. Versiuni Android. Informatii generale si istoricul complet al versiunilor de Android

 

Asadar, peste 70% dintre utilizatorii globali de tablete, smartphone-uri si smartwatch-uri interactioneaza zilnic cu sistemul de operare Android! Daca ai un telefon din seria Samsung Galaxy S23, trebuie sa stii ca si acesta functioneaza tot pe baza de Android. Daca vrei sa il protejezi de soc, poti comanda online de pe BrandGSM.ro variante originale de huse Galaxy S23, huse Galaxy S23 Ultra sau huse Galaxy S23 Plus

 

Sistemul de operare Android a fost lansat in 2008 si, pe masura ce tehnologia a evoluat si au aparut tot mai multe dispozitive mobile, au fost lansate si mai multe versiuni ale solutiei software produse de catre Google. In cele ce urmeaza, vei putea sa afli mai multe despre specificul tipurilor de Android aparute de-a lungul celor 16 ani de existenta a sistemului de operare.

 

Android 1

In anul 2008 era lansata prima versiune de Android, cu versiuni rudimentare ale aplicatiilor din suita Google (Maps, Gmail, Youtube etc). 

 

Android 1.5 (Cupcake)

Versiunea aparuta la inceputul anului 2009 a dat startul unei traditii in lumea Android, adica cea a denumirilor aferente fiecarei versiuni majore lansate.

Android 1.5 Cupcake a introdus cateva inovatii spectaculoase, precum tastatura on-screen, unul dintre principalii piloni ai tranzitiei catre tehnologia smart. 

 

Android 1.6 (Gogoși)

Tot in 2009, dar in toamna, era lansata versiunea Donut, care aducea in plus capacitatea sistemului de operare de a se adapta la diverse dimensiuni de ecrane si rezolutii. 

 

Android 2 si 2.1 (Eclair)

A fost versiunea care a ramas celebra pentru faptul ca a introdus un sistem de navigatie cu harti si ghidare audio. Pe Android Eclair a existat pentru prima oara posibilitatea de a conduce cu o voce care sa ofere indicatii de orientare, pe fundal. 

De asemenea, dispozitivele pe care rula Android Eclair aveau functia de dictare si de transformare a cuvintelor vorbite in text. Tot in aceasta versiune a existat pentru prima data si posibilitatea de pinch-to-zoom, adica de marire a imaginii prin actionarea cu doua degete, in mod simultan, asupra ecranului. 

In mod remarcabil, aceasta functie a fost una dintre bazele "conflictului" istoric dintre Android si iOS, deoarece sistemul de operare Apple era singurul care ofera functia functia de pinch-to-zoom, preluata ulterior si de Android Eclair.

 

Android 2.2 (Froyo) si Android 2.3 (Gingerbread)

La scurt timp dupa, a aparut si Android 2.2, care a introdus "linia" de iconite de la baza ecranului si a adus multiple imbunatatiri la nivel de performanta. In 2010 a aparut Android 2.3, care a venit cu plusuri la nivelul identitatii vizuale a sistemului de operare.

 

Android 3, 3.1 si 3.2 (Fagure de miere)

Desi au fost versiuni create in mod express pentru tablete, Android 3 si derivatele sale 3.1 si 3.2 au pus bazele meniului cu widget-uri, popular si in prezent.

 

Android 4 (Ice Cream Sandwich)

Principalele elemente aduse in plus de Android 4 au fost functia de swipe, care a devenit esentiala pentru navigarea prin sistemul de operare, precum si posibilitatea de a face tranzitia de la o aplicatie la alta prin sistemul de listare a acestora sub forma de carduri. 

 

Android 4.1, 4.2 si 4.3 (Jelly Bean)

Pentru Android, versiunile Jelly Bean au fost printre cele mai importante lansate de-a lungul istoriei sistemului de operare. Acestea au adus imbunatatiri de ordin grafic, capacitatea de configurare a dispozitivelor in sistem de multiuser, precum si posibilitatea de instalare a widgeturilor pe ecranul blocat. 

 

Versiuni Android. Informatii generale si istoricul complet al versiunilor de Android

 

Android 4.4 (KitKat)

Lansata in finalul anului 2013, aceasta varianta a adus cu sine tranzitia de la nuantele intunecate specifice graficii Android catre versiuni mult mai orientate catre culorii deschise, precum verde, bleu, portocaliu sau alb. Tot aceasta varianta a introdus pentru prima oara si functia de “Ok, Google”. 

 

Android 5.0 si 5.1 (Lollipop)

Aceste variante au adus imbunatatiri de ordin grafic si functional, navigarea intre aplicatii fiind simplificata. De asemenea, a imbunatatit functia de “Ok, Google”, care a devenit disponibila si in regim hands-free.

 

Android 6.0 (Marshmallow)

A fost lansata in anul 2015 si a pornit o noua traditie in lumea Android, respectiv lansarea a unei versiuni pe an. A avut drept specific functia de Now On Tap, precum si suport pentru USB-C.

 

Android 7.0 si 7.1 (Nougat)

In 2016, cele doua tipuri de Android de versiune Nougat au adus functia de split-screen, notificari organizate in functie de aplicatie, precum si functia de Data Saving. De asemenea, odata cu Android 7.0 a aparut si Google Asistant. La doar doua luni dupa lansarea Nougat, a fost lansat si Pixel, primul telefon produs de Google.

 

Android 8.0 si 8.1 (Oreo)

Versiunea din 2017 propunea functii precum imagine picture-in-picture sau posibilitatea de snooze pentru notificari. 

 

Android 9 (Pie)

Versiunea de Android din 2018 a adus o modificare majora, prin eliminarea butoanelor traditionale de Inapoi, Acasa si Overview si inlocuirea lor cu un singur buton multifunctional de tip Acasa, care era completat si cu functia de Inapoi, la nevoie.

 

Android 10

Odata cu aceasta varianta lansata in 2019, a luat sfarsit si traditia denumirilor speciale date versiunilor de Android. Android 10 a fost Android 10 si atat si a adus in plus si posibilitatea de control mai bun a modului in care localizarea dispozitivului este impartasita cu aplicatiile instalate pe acesta. De asemenea, Android 10 a venit si cu functia de Mod Focus.

 

Android 11

Versiunea din 2020 a adus imbunatatiri la nivel de securitate si de intimitate a utilizatorului, care a ajuns sa poata controla mai bine modul in care aplicatiile puteau sa acceseze localizarea dispozitivelor, camera sau microfonul acestora. 

 

Android 12

In octombrie 2021 a aparut si Android 12, ramas cunoscut pentru ca a adoptat design-ul intitulat Material You. Acesta preia culorile de fundal si le raspandeste in meniuri, completandu-le cu nuante compatibile. Tot Android 12 a propus si o imbunatatire la nivelul gesturilor tip dublu tap si a scazut consumul de energie al device-urilor cu pana la 22%.

 

Android 13

Aceasta este cea mai recenta versiune de Android si a fost lansata in august 2022. Este considerata a fi extrem de indrazneata, pentru ca ofera posibilitatea de criptare a conversatiilor. De asemenea, aplicatiile cer permisiunea utilizatorului, inainte de a trimite notificari, iar pictogramele lor isi updateaza design-ul, din punct de vedere al combinatiilor de culori, la specificul temei si wallpaper-ului utilizate. 

 

Versiuni Android. Informatii generale si istoricul complet al versiunilor de Android

 

Pentru 2023, Google planuieste sa lanseze versiunea finala de Android 14 in a doua jumatate a anului, dupa ce in februarie a aparut versiunea demo, destinata programatorilor. Conform informatiilor deja aparute in media, Android 14 va oferi utilizatorilor posibilitatea de a schimba unitatile de masura si preferintele referitoare la numere, chiar in aplicatii. De asemenea, aplicatiile vor cere permisiunea utilizatorilor de a le accesa galeria foto, atunci cand acestia vor sa incarce fotografii.  

 

2. Versiunea Android de pe dispozitivul tau. Cum afli care este si cum faci update?

Daca in dezbaterea iOS vs. Android pot exista pareri si argumente pertinente, de fiecare parte, atat utilizatorii sistemului de operare iOS, cat si cei care folosesc device-uri care ruleaza pe baza de Android trebuie sa respecte o regula simpla. Este vorba despre cea care spune ca fiecare dispozitiv pe care este instalat un astfel de sistem de operare, va functiona mai bine si pe termen mai indelungat, daca sistemul de operare este updatat la zi. 

Modelele de huse Samsung pe care le gasesti pe BrandGSM.ro iti protejeaza carcasa exterioara a telefonului, iar cu ajutorul modelelor de folii Samsung din oferta noastra poti sa iti protejezi display-ul dispozitivului. Cum poti sa protejezi, insa, “interiorul” telefonului? Una dintre variantele cele mai la indemana este reprezentata de update-urile de soft. Acestea contribuie la stabilizarea sistemului de operare si pot aduce si functionalitati noi, care sa te ajute ca utilizator de Android.

Un alt avantaj pe care il genereaza instalarea update-ului de soft, inclusiv in cazul in care vorbim despre un smartwatch Samsung, este reprezentat de faptul ca el poate sa creeze conditiile necesare pentru ca dispozitivul tau sa ruleze in continuare aplicatiile disponibile in Google Play. Ultima actualizare Android este, deseori, necesara pentru ca dispozitivul tau sa tina pasul cu imbunatatirile aduse de catre dezvoltatori, la nivelul aplicatiilor populare. Asadar, este recomandat sa faci un update ori de cate ori ai posibilitatea.

 

Versiuni de Android. Versiunea Android de pe dispozitivul tau. Cum afli care este si cum faci update.

 

Pentru a instala cea mai noua versiune de Android, este necesar sa urmezi cativa pasi simpli, pe telefonul, tableta sau smartwatch-ul tau care functioneaza in baza acestui sistem de operare. Mai intai, trebuie sa verifici care e ultima versiune de Android pe care ai instalat-o pe telefon. Poti face asta parcurgand urmatorii pasi:

 

  • Deschide aplicatia “Setari” (Settings);
  • Selecteaza rubrica “Despre telefon” sau “Despre tableta” (About phone sau About tablet);
  • Selecteaza optiunea “Informatii software” (Software information);
  • In dreptul “Versiune Android” va aparea versiunea pe care ruleaza dispozitivul tau.

 

Informatiile despre variantele de Android de pe smartwatch pot fi gasite in meniul ceasului, tot in rubrica de Setari. Dupa ce ai aflat care versiune este instalata pe dispozitivul tau, poti lua decizia de a face un update. Acest lucru este posibil daca device-ul permite acest lucru, iar modelele vechi ar putea sa nu suporte o versiune noua de Android. 

De asemenea, trebuie indeplinita inca o conditie: sa nu ai deja instalata cea mai recenta versiune de Android. Daca ambele conditii sunt indeplinite, trebuie sa iei urmatoarele actiuni:

 

  • Accesezaza aplicatia “Setari”
  • Selecteaza rubrica “Actualizare software” (Software Update)
  • Apasa “Descarcare si instalare” (Download and Install)

 

Odata finalizat acest proces, dispozitivul va incepe sa caute instantaneu cea mai recenta versiune de Android, o va descarca si o va instala. Desi este vorba despre un update la nivelul sistemului de operare, trebuie sa stii ca pe parcursul procesului, toate datele stocate pe dispozitivul tau vor ramane acolo. 

Nu pierzi, deci, mesajele, fotografiile si nici macar aplicatiile. Cu toate acestea, daca vrei sa ai un plus de siguranta, poti recurge la o copie back-up a datelor, inainte de a face update-ul. Pentru o actualizare fara emotii, asigura-te ca dispozitivul este conectat la o retea Wi-Fi si ca dispune de o baterie incarcata

Nu este recomandat sa faci update-ul prin intermediul computerului, deoarece acest lucru creste riscul aparitiei de erori. Totodata, este total interzisa intreruperea actualizarii in mod fortat, pe parcursul procesului, deoarece acest lucru poate sa provoace defectarea definitiva a dispozitivului, care poate sa devina inutilizabil.

 

Versiuni de Android. Versiunea Android de pe dispozitivul tau. Cum afli care este si cum faci update.

 

Daca ai un telefon sau o tableta care apeleaza la sistemul de operare Android pentru a functiona, este important sa respecti informatiile pe care ti le-am prezentat si sa faci update de soft de fiecare data cand este nevoie. Poti scapa de griji activand setarea de update automat, cand dispozitivul este conectat la Wi-Fi.

In situatia in care vrei sa faci un update la nivelul sistemului de operare de pe smartwatch, trebuie sa accesezi aplicatia dedicata acestuia si sa activezi de acolo functia de update. Dispozitivul ar putea sa se restarteze, pe parcursul procesului. Nu uita sa te asiguri ca si bateria acestuia este incarcata in proportie mai mare de 30%, inainte de a incerca sa faci update. Unele device-uri, pot solicita un nivel al bateriei de minimum 50%!

 

Versiuni de Android. Versiunea Android de pe dispozitivul tau. Cum afli care este si cum faci update.

 

Pe BrandGSM.ro gasesti accesorii utile pentru telefoane si tablete cu Android, care te vor ajuta sa le securizezi si sa le folosesti la capacitatea lor maxima, pe o perioada cat mai indelungata. Asigura-te ca ai grija de dispozitivele tale si instaleaza ultima versiune de Android de fiecare data cand este posibil!

 

Sursa foto: Unsplash.com.